W każdym z nas, mimo iż prędzej czy później osiągamy pełnię dorosłości, drzemie w głębi duszy wieczne małe dziecko. W natłoku przyziemnych spraw i wiecznie gnającego czasu często o nim zapominamy. Warto jest więc niekiedy zwolnić, zatrzymać się i sprawdzonymi sposobami przypomnieć dzieciństwo…
Każdy z nas posiada pewne wspomnienia, rzeczy, a nawet posiłki, za których sprawą cofamy się do najmłodszych lat. Do moich dziecięcych przypominajek należą m.in. przyrządzanie domowych konfitur z mamą i babcią Wandą, zaplatanie wianków z polnych kwiatów, szycie ubrań dla lalek, rogaliki drożdżowe babci Apolonii, bieganie po rzepakowych polach, tworzenie korali z jarzębiny, kąpiele w jeziorach, oraz wiele innych. K’woli przypomnienia nie tylko młodzieńczych czasów, ale również kochanej babci, której nie ma już wśród nas, często przygotowuję rogaliki drożdżowe jej przepisu. Ich smak powoduje, że znów czuję się jak mała dziewczynka (niczym ratatouille na Antona Ego), która ma milion pomysłów na minutę, a roznoszący się zapach drożdżowych wypieków sprawia wrażenie obecności kochanej babci tak, jakby wciąż z nami była…

ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 1/4 szkl ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 szkl mąki żytniej
  • szczypta soli
  • marmolada
  • 2 jajka

Sposób przyrządzenia:

Margarynę podgrzej do miękkiej, ale nie płynnej konsystencji. Wymieszaj mąkę wraz z solą. Drożdże i cukier dodaj do ciepłego mleka i mieszaj do momentu połączenia się składników. Do mąki z solą wbij jajka, wlej roztwór z mleka i drożdży. Całość ugnieć ciepłymi dłońmi na gładkie ciasto. Gotową masę przykryj ściereczką i zostaw w celu wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temperatury dwustu stopni. Ciasto podziel na cztery części, rozwałkuj i podziel na kształt pizzy. Dodaj marmoladę i lep na kształt rogali. Piecz przez około piętnaście minut smarując wierzch mlekiem.

WILLOVE

Oryginalną prezentację rogalików zapewniła mi firma Willove, która zajmuje się produkcją i sprzedażą wiklinowych pojemników wielofunkcyjnych, przeznaczych do kuchni. Misją firmy jest podtrzymanie zanikającego rzemiosła, jakim jest wikliniarstwo. Willove stawia na ekologiczne produkty. Pojemniki plecione są z wikliny migdałowej oraz jesionowych desek najwyższej jakości.
Jest to absolutnie nowa odsłona wikliny, która nie tylko wysokim poziomem wykonania i bardzo oryginalną prezentacją ale również wszechstronnym zastosowaniem przyciąga uwagę. Jako zwolenniczka ekologii oraz rękodzieła, nie mogłabym się obyć bez koszyczka Willove w mojej kuchni, gdzie ostatnio spędzam dużo czasu 🙂

Koszyczki mają aż 3 zastosowania:

Post napisany we współpracy z firmą:

20 komentarzy

  1. Julia Korczyk Reply

    Rogaliki to smak dzieciństwa 🙂 wyglądają smacznie!

  2. Według Liska Reply

    Ale pyszności 🙂
    www.wedlugliska.blogspot.com

  3. majuszkowe love Reply

    smaki dzieciństwa … hmmm… tak dokładnie pamiętam jak byłam mała i podobne mama robiła i zjadało się jeszcze gorące bo po co czekać 😛
    Ślinka napływa do ust mniam mniam i na pewno zrobię podobne rogaliki 🙂
    zapraszam do mnie -> www.majuszkowelove.blogspot.com

  4. Uwielbiam rogaliki, szczególnie z powidłami mojej mamy. A Twoje wyglądają przepysznie! Ale mi narobiłaś smaka… 😀

  5. Patrycja Kalinowska Reply

    Bardzo pomysłowy koszyczek, zwyczajnie przydatny! Aż mam smaka na rogaliki 🙂 Cudowne zdjęcia! Slaguu.blogspot.com

  6. A właśnie szukałam jakiegoś przepisu na coś słodkiego, biore się za te rogale!

    Obserwuje i zapraszam do siebie KLIK! (Jest też NOWY POST! )

  7. Roksana Chorążewicz Reply

    Ojej, ale mi smaka narobiłas, teraz wakacje to duzo czasu na przyrządzanie takich pyszności 😀
    http://roksanaphotoechelon.blogspot.com

  8. Milena Łukasiak Reply

    Pyszności <3 Są wakacje, dużo czasu – na pewno zrobie! 😀

    rilseee.blogspot.com

  9. Turqusowa Reply

    Kiedy jesteś na diecie, a na każdym blogu widzisz coś słodkiego i kalorycznego </3

  10. dreamsstation Reply

    WYGLĄDAJĄ CUDOWNIE, TE KOSZYCZKI RÓWNIEŻ 🙂

    W WOLNEJ CHWILI ZAPRASZAM DO MNIE 🙂 MOGŁABYM PROSIĆ O KILKA KLIKÓW ? ODWDZIĘCZĘ SIĘ 🙂

    KLIK

  11. Rogaliki wyglądają przepysznie! Narobiłaś mi ochoty i chyba jutro wypróbuję ten przepis 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam
    Mój blog

  12. Pozytywna Pozytywna Reply

    Nie przepadam zbytnio za tymi rogalikami.Niektóre zdjęcia mogły być lepszej jakości ,ale tak to wpis jest okej.Zapraszam do siebie http://cosinnegocosfajnego.blogspot.com/2016/06/wielki-dzien.html#comment-form

  13. Ellie w kuchni Reply

    Świetne zdjęcia, rogaliki wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Dawno nie piekłam nic z użyciem drożdży, ale te małe słodkości mnie zainspirowały *o*

  14. Loren Dezain Reply

    Jaki smaczny post 😉 bardzo ładnie go pokazalas z chęcią chcialoby sie zjeść 🙂 bardzo przyjemny post jak i blog pozdrawiam buziaczki

  15. FashionBySisters Reply

    ojeeej ale bym zjadłaa <3

    http://sisterschannelfashion.blogspot.com/

  16. fashionpashion Reply

    smacznie sie prezentują 🙂
    marrstyle.blogspot.com

  17. Gabriela Gromek Reply

    Jak ślicznie wyglądają! Muszę je zrobić 🙂 Ciekawe, czy dodanie barwnika spożywczego i podzielenie ciasta na kilka części by się udało 🙂
    Koszyczki wyglądają ślicznie. Podziwiam osoby które wyplatają takie rzeczy. Moja mama przywiozła ostatnio ogromne kosze na kwiaty – nie mogłam uwierzyć że komuś chciało się poświęcić tyle czasu.

    Ściskam ciepło, Sunshine

  18. Amanda Niedrich Reply

    Szczerze Ci powiem, że zrobiłaś mi smaka na te rogaliki… Zresztą moje oczy ostatnio pochłaniają wszystko, co wygląda ładnie 🙂

Write A Comment