W sobotnie wieczory, kiedy dzieci pójdą już spać, a w telewizji zaczyna się nasz ulubiony program, lubię przygotować coś specjalnego. Drink jako zwieńczenie kolejnego udanego tygodnia wpisuje się idealnie w weekednowy nastrój. Nie eksperymentuję – póki co stawiam na klasykę. Poniżej znajdziecie proporcje na nasze trzy ulubione drinki: mojito (mohito), tequila sunrise oraz gin & tonic.
Mojito – orzeźwiający drink na bazie rumu
Drink o orzeźwiającym smaku z dodatkiem mięty i limonki jest świetną opcją na upalne, letnie wieczory. Składniki są łatwo dostępne, jak z resztą w przypadku pozostałych drinków, a przygotowanie go zajmuje maksymalnie dziesięć minut.
Do przygotowania jednego drinka będziemy potrzebować:
- 50 ml rumu
- 150 ml wody gazowanej
- 1/2 limonki
- 10 listków mięty
- 4 kostki lodu
- 2 czubate łyżeczki cukru
Limonkę rolujemy na blacie, następnie kroimy ją na cztery części. Zasypujemy ją cukrem, dodajemy listki mięty i łyżką mieszamy, lekko ugniatając, by wydobyć jak najwięcej smaku z limonki i mięty. Następnie dodajemy wodę i rum. Lód kruszymy, dodajemy do drinka. Szklankę możemy ozdobić plastrem limonki i/lub listkami mięty.
Gin & Tonic – niby klasycznie, ale inaczej
Kolejny klasyczny drink, ale u nas w nieco innej wersji, bo z Blueberry Ginem. Koniecznie z dużą ilością lodu i limonką. Obawiałam się, że wersja smakowa ginu zabije jego jałowcowy smak, ale nic bardziej mylnego, połączenie wyszło bardzo udane.
Do przygotowania jednego drinka będziemy potrzebować:
- Blueberry Gin
- tonic
- plasterek limonki/cytryny i/lub mięta do dekoracji
- 4 kostki lodu
Najpopularniejsze proporcje drinka to 1:1 lub 1:3 ginu do toniku. O ile pierwsza wersja to dla mnie hardcore, to proporcja 1:3 jest idealna. Nie ma tutaj wielkiej filozofii – łączymy alkohol z napojem, ozdabiamy, wrzucamy lód, ewentualnie dodajemy słomkę. I voilà!
Tequila Sunrise – najpopularniejszy drink na bazie tequili
Ten drink to uczta dla podniebienia i oczu. Wygląda tak jak się nazywa – jak niebo o wschodzie słońca. Jest pyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu i szybki. To jeden z popularniejszych koktajli alkoholowych.
A żeby go przygotować, potrzebujemy:
- 50ml tequili
- 120 ml soku pomarańczowego
- 30 ml grenadiny (barmański sok z grejpfruta, dostępny we większych marketach)
- 4 kostki lodu
Tak jak wspomniałam – przygotowanie jest szybkie. Do szklanki wlewamy tequilę i sok, następnie powoli wlewamy grenadinę, która jest cięższa i opadnie na dno szklanki. Pora na kostki lodu i gotowe.
Smacznego! Udanego weekendu 🙂