Uwielbiam gotować, a jeszcze bardziej lubię częstować moimi wypiekami innych, dlatego nie potrafiłam sobie odmówić rozdawania dzieciakom chodzącym po domach niczego innego, jak własnoręcznie zrobione halloweenowe przysmaki. W tym roku przygotuję wiele różnych propozycji, jedna lepsza od drugiej 😉

Przepisy nie są skomplikowane, słodycze na Halloween nie muszą być wyszukane, ani kupione w sklepie. Możemy je łatwo przygotować w domu. Dodatkowo była to dla mnie i moich bliskich niezła zabawa, w którą żywo angażował się Antek i dzielnie przyklejał duszkom oczy, czy układał ciasteczka – nagrobki w deserkach.

Czekoladowy mus na cmentarzu

Dodatkowo będą nam potrzebne plastikowe kubeczki, jeżeli chcemy takim przysmakiem częstować odwiedzające nas wiedźmy, króliczki, wampiry i potwory.

składniki na 4 porcje:

mus:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka wody

ciastko:

  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki

dodatkowo:

  • 20g gorzkiej czekolady
  • mała łyżeczka masła
  • 6 herbatników kakaowych

Czekoladę połamać dodać wodę, rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać, ostudzoną, ale płynną czekoladę. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć pianę z masą, przełożyć do kubeczków, schłodzić w lodówce.

Przepis na te pyszne ciasteczka znajdziecie tutaj: orzechowe ciasteczka, Wychodzą arcypysznie i idealnie będą pasować do musu czekoladowego. Nie ma problemu, że wyjdzie ich więcej, bo zaraz zaczynamy zabawę z ciastkami – pająkami 🙂 Ciastka, które będą nam potrzebne do musu, wycinamy na kształt nagrobka, następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, możemy dodać odrobinę wody. Następnie chwilę ją studzimy, przelewamy do woreczka lub rękawa cukierniczego (u mnie zawsze zdaje egzamin zwykły woreczek z obciętym rogiem) i na zimnych ciasteczkach piszemy RIP. Następnie wciskamy nasze nagrobki w mus. Rozpuszczamy masło. Kruszymy dokładnie herbatniki, łączymy je z masłem i mieszamy. Przekładamy pokruszone ciasteczka na wierzch musu, by wyglądały jak ziemia. Możemy udekorować je np.: żelowymi robakami.

Ciasteczka z pająkami

Tutaj przepis możemy dowolnie modyfikować. U nas ciasteczka powstały z przepisu powyżej, ponieważ je uwielbiamy, ale mogą to być także klasyczne kruche, maślane ciastka, lub jakiekolwiek inne. Z porcji wychodzi około 16 ciasteczek.

Składniki na około 16 ciastek:

  • 1 jajko
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki

dodatkowo:

  • 30g gorzkiej czekolady
  • 16 drażetek czekoladowych, ciemnych, okrągłych cukierków, bądź jakiegokolwiek innego produktu, który zrobi pupę pająka 😉

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, możemy dodać łyżeczkę wody. Następnie przekładamy ją do woreczka/ rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę. Na upieczone i ostudzone ciasteczka nakładamy odrobinę czekolady i przyklejamy cukierka. Następnie rysujemy główkę i odnóża. I gotowe! Prosto i zabawnie. Możemy pobawić się też w inne wzory, jak na przykład pajęczyny, nietoperze itp.

Muffiny z duszą

Do przygotowania duszków będą nam potrzebne dowolne muffiny, możemy wybrać nasze ulubione, ja podaję przepis na jabłkowe z aromatycznym cynamonem – będą nie tylko halloweenowe, ale także jesienne.

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 duże jabłka
  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Bezy:

  • 2 białka
  • 100 g cukru

dodatkowo:

  • 20g gorzkiej czekolady

Masło roztopić i przestudzić. Dodać mleko, jajka i połączyć. Osobno połączyć suche składniki. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, następnie do mąki dodać masło z jajkami i jabłka, wszystko wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, nałożyć do 3/4 ciasta i wstawić na około 25 minut.

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier. Wciąż ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie na papierze do pieczenia ułożyć wyciskaną przez rękaw bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni, suszyć przez 2 godziny. Bezy należy wysuszyć.

Czekoladę rozpuścić, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę, narysować duszkom oczka. Pozostałą czekoladę wykorzystać do przyklejenia bezy do muffinek.

Rożki z karmelowym popcornem

Tutaj nie mam jakiegoś akcentu grozy, halloweenowe będzie tylko to, że dzieciaki je uwielbiają. Do przygotowania rożków będziemy potrzebować wafelnicy. Jeżeli takową nie dysponujemy, możemy kupić gotowe wafle.

Składniki na 10 wafli:

wafle:

  • 2 białka dużych jaj
  • 1/4 szklanki kremówki
  • pół szklanki cukru
  • 70 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego

popcorn:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • 1/4 szklanki kukurydzy na popcorn

Do miski włożyć białka, dodać śmietanę, cukier i cukier wanilinowy, wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie lekko przeźroczysta masa. Następnie dodać masło i mąkę. Po wyjęciu wafli z wafelnicy natychmiast należy uformować rożki, gdyż zastygają bardzo szybko.

Przepis na karmelowy popcorn możecie znaleźć na stronie od dawna, dlatego odsyłam do wcześniejszego posta: karmelowy popcorn . Gotowy popcorn przesypujemy do wafli i jeżeli chcemy częstować dzieciaki tym przysmakiem, fajnie będzie włożyć je w halloweenowe papierowe torebeczki na przykład.

Czekoladowe trumny umarlaków

Ciasto, to klasyczne brownie, ale łatwo przeistoczyć je w halloweenowe łakocie, ponieważ sekret tkwi w odpowiednim kształcie. Najpierw więc robimy ciasto na dużej blaszce, później kroimy je odpowiednio i przyozdabiamy.

Składniki:

  • 300 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 350 gram cukru
  • 200 gram mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

dodatkowo:

  • biała czekolada

Masło roztopić, dodać połamaną czekoladę, całość roztopić i zostawić do przestygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, dodać czekoladę. Następnie dodać sól i mąkę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, piec 30 – 35 minut. Kiedy ciasto ostygnie pokroić je w kształt trumien. Najlepiej będzie wyrysować sobie najpierw linie, następnie kroić. Ostatnim elementem będzie narysowanie krzyża z rozpuszczonej białej czekolady.

1 Comment

Write A Comment