Jesteśmy wzrokowcami

To, że jesteśmy wzrokowcami, wiemy chyba wszyscy. I nie, nie chodzi tu jedynie o mężczyzn – a to najczęstsze określenie silnej płci. Lubimy otaczać się ładnymi przedmiotami, urządzamy nasze mieszkania w taki sposób, żeby czuć się w nich komfortowo, ubieramy się tak, by wyglądać dobrze. Podobnie jest w kuchni. Uwielbiam gotować, opowiadać o tym co przyrządziłam, oraz sprawiać, by danie wyglądało apetycznie. To swoiste, małe, codzienne show. Dlatego tak istotne jest, w czym podajemy. Zastawa jest częścią posiłku.

Mechanizm odczuwania smaku

Jeszcze zanim włożymy pierwszy kęs do ust, już analizujemy i wstępnie zakładamy jaki będzie smak. Najpierw czujemy unoszące się z kuchni przyjemne zapachy. Rozpoznajemy przyprawy, warzywa i zioła. Następnie widzimy, że na nasz ulubiony biały talerzyk, ląduje parujące danie. Widzimy kawałki ulubionych warzyw, dodajemy soczyście zieloną sałatkę. Ślinka cieknie na samą myśl o smaku. Mózg już wie, że będzie pysznie. Sadowimy się wygodnie przy stole. Znad talerza unosi się niesamowity zapach. Pierwszy kęs. Kremowy, ciepły sos, oblany chrupkimi warzywami al dente, chłodna sałatka. Wszystko sprawia, że nasze zmysły szajelą i czujemy przyjemność.

Zastawa – kolor ma znaczenie

Postrzegane przez nas kolory mają znaczenie na to, jak będziemy odczuwać smak potraw. Badania na ten temat prowadzone były już w latach osiemdziesiątych i już wtedy naukowcy doszli do niesamowitych wniosków. Zmysły człowieka są ze sobą ściśle powiązane. Nasz mózg analizuje barwy i podświadomie kojarzy je z tym, co zna, dlatego:

Kolory, dzięki którym zjemy lepiej i więcej:

  • biały kolor zastawy sprawi, że będziemy najbardziej głodni, zjemy najwięcej – a przecież biel jest najbardziej powszechna i stosowana najszęściej. Jest to synonim elegancji.
  • beż to kolor, dzięki któremu smak poczujemy intensywniej. Beżowa zastawa sprawi również, że potrawa wyda nam się smaczniejsza.
  • różowy i pomarańczowy – są to kolory, które kojarzymy ze szczególymi smakami, stąd w kolejności: uczucie słodkości i kwasowości. Najpiękniejsze, najsłodsze, idealne łakocie z naszych snów, są różowe, a duża część cytrusów – pomarańczowa i żółta.
  • kolorami zastawy, która sprawi że będzie smaczniej, to żółty, pomarańczowy i zielony – są to kolory najczęściej występujące w jedzeniu. Bardzo zielony brokuł, czy intensywnie pomarańczowa mandarynka wydawać by się mogła smaczniejsza, co nie do końca niestety sprawdza się w praktyce.
  • czerwony nas pobudzi, przyspieszy metabloizm, lecz niekoniecznie sprawi, że będzie nam smakowało bardziej.

Kolory, dzięki którym zjemy mniej:

  • niebieski odbierze nieco apetyt i sprawi, że jedzenie może smakować mniej. Jak wiele jest koloru niebieskiego w jedzeniu? Stosunkowo niewiele. Jeżeli chodzi o to, jakie barwy kojarzą nam się z pokarmem, zapewne wymienimy beż, brąz, zielen. Niebieski jest postrzegany przez nas, jako coś niezdrowego, sztucznego, sinego. Z kolei szklanki w tym kolorze sprawią, że napój będzie bardziej orzeźwiający.
  • czarne talerze spotęgują uczucie gorzkości, a to nie jest ulubiony smak większości z nas (pomimo, że nasz organizm często domaga się goryczy). Trzeba przyznać, że to kolor, który kojarzy nam się z jedzeniem najmniej. Ziemia, węgiel, spalenizna – tak, ale pokarm – nie.

Uwielbiam dopasowywać zastawę do dania, jakie serwuję. Do klasycznych cepelinów, czy pierogów ruskich mam piękne gliniane talerze, natomiast do dań orientalnych używam tych z motywem liści i dżungli. Często wynajduję ciekawe perełki w najmniej oczekiwanych miejscach i zamiast zakupów jedynie spożywczych, wracam do domu z oryginalnym naczyniem i już w głowie rodzi się plan, co na nim zaserwuję. Ostatnio trafiłam na oryginalne talerze w sklepie 4home , skąd upolowałam piękną zastawę idealną do deserów! I mają rabaty! Warto zerknąć i wybrać coś dla siebie. Zostawiam link do strony z rabatami: coupondojo

Każdy efekt jest dobry, pod warunkiem, że jest zamierzony

Nasz mózg nieźle kalkuluje, analizuje i główkuje podczas posiłków. Nie tylko tak oczywiste zmysły jak węch czy smak mają znacze w naszej ocenie dania. Jest jeszcze wygląd, tekstura, dotyk, ciepło itd. Cały proces jedzenia to szalenie ciekawy temat – powstanie z tego kiedyś obszerny post. Teraz warto iść do kuchni i zajrzeć do szafki, poszukując ciekawej zastawy. Jesteś na diecie? Zainwestuj w niebieskie talerze. Marzysz o większej masie ciała? Biel i czerwień najbardziej zachęcą do jedzenia. A może pragniesz podbić smak? Zastawa beżowa, żółta i pomarańczowa jest właśnie dla Ciebie.

A jakie Ty masz sposoby na zabawę kolorową zastawą? Masz ulubiony kubek, w którym kawa smakuje lepiej? A może talerzyk z którego zawsze wszystko znika? Podziel się swoją opinią.

Write A Comment