Chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach? Ogranizujesz spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę urodzinową i nie wiesz co przygotować? Znudziły Ci się tradycyjne przekąski: sałatki, koreczki i kotlety? Dobrze trafiłeś! Zjedź niżej i przekonaj się czym możesz zaskoczyć gości.

Domowa pizza na cienkim cieście

składniki ciasta:

  • 50g drożdży
  • 500g mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody

W szklance ciepłej wody rozpuszczamy sól i cukier, dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę i drożdże. Całość zagniatamy, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Ciasto dzielimy na osiem części, odkładamy je na bok, żeby chwilę wyrosło, następnie cienko wałkujemy.

Sos do smarowania pizzy:

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Składniki sosu dokładnie mieszamy, odstawiamy. Tak przygotowanym gotowym sosem przede wszystkim smarujemy ciasto na pizzę, ale też świetnie smakuje do polania gotowego wypieku.

Moje ulubione warianty pizzy

Tuńczyk, do której potrzebujemy:

  • puszka tuńczyka
  • 1/4 szklanki kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 pieczarek (wcześniej podsmażone na 1/2 łyżki masła)
  • garść rukoli
  • 150g ulubionego sera

Hawajska, do której potrzebujemy:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka zamarynowana wcześniej w 1 łyżeczce curry, 2 łyżeczkach słodkiej papryki, soli, pieprzu i 1 łyżce oliwy z oliwek, następnie podsmażona
  • kilka plastrów ananasa, może być z puszki
  • 1 banan
  • przyprawa curry
  • 1/4 szklanki kukurydzy
  • 150g ulubionego sera

Przygotowanie pizzy

Ciasto wałkujemy cienko, nakładamy 2 łyżki sosu pomidorowego, rozsmarowujemy. Na sos sypiemy starty ser i układamy dodatki, następnie wkładamy pizzę do rozgrzanego do 200 – 220 stopni piekarnika na około 12 minut. I gotowe!

Burgery z proziaków

Proziaki, nazywane inaczej chlebkami sodowymi, pochodzą z Podkarpacia i bez wątpienia powinni znać je wszyscy. Idealnie nadają się jako bułeczki do burgerów, natomiast ich przygotowanie jest banalnie proste. Ze względu na to, że są puszyste i delikatne w smaku, ciasto robi się szybko, oraz nie wymagają długiego pieczenia, często goszczą na moim stole. Przekąski z proziakami sprawdzą się doskonale na przede wszystkim dlatego, że smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki ciasta:

  • 500g mąki
  • 250ml maślanki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duże jajko

Mąkę przesiewamy i w dużej misce łączymy maślankę, sól oraz sodę, następnie podajemy mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy na około 1,5 cm placek, z którego wykrawamy koła za pomocą krążka lub szerokiej szklanki, pozostawiamy na 15 minut, następnie pieczemy je na suchej patelni na małym ogniu przez kilka minut z każdej strony.

Czym wypełnić proziaka

Do burgera możemy włożyć dosłownie wszystko co lubimy, a że proziaki pasują zarówno do śniadania, jak i na przystawkę czy kolację, są idealne zawsze. Jedna bułeczka to jeden burger, który przekrawamy na pół i dobrze jest, gdy wewnętrzną część też podpieczemy krótko na suchej patelni. Moje dwie ulubione przekąski z proziakami, to:

Jajko burger:

  • sos chrzanowy
  • jajko sadzone
  • chrupiący bekon
  • czerwona cebula
  • ogórek kiszony
  • sałata
  • pomidor

Ziemniak burger:

  • sos musztardowy
  • placek ziemniaczany
  • plaster sera cheddar
  • cabula
  • sałata
  • pomidor

Jeżeli masz ochotę na jeszcze innego burgera, możesz wypełnić bułeczkę kotletami z kaszy jaglanej, na które przepis znajdziesz tutaj: kotleciki

Tacosy z mięsem szarpanym

składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wrzątku

Długo szukałam idealnej proporcji, aby tacosy po upieczeniu były chrupiące i nie rozsypywały się przy zawieszaniu na ruszcie. Bardzo ważne jest, żeby ciasto rozwałkowywać maksymalnie cienko i podsypywać stolnicę mąką kukurydzianą. U mnie zawsze się to sprawdza i w rezultacie wychodzą idealne. Wszystkie suche składniki ciasta dobrze mieszamy, dodajemy wrzątek, zagniatamy i następnie dzielimy ciasto na około 10 części. Rozwałkowywać należy, tak jak już pisałam – cieniutko i podsypywać tylko mąką kukurydzianą, żeby uzyskać chrupiące tacosy i jednocześnie ich nie połamać. Natomiast żeby przekąski miały sławny kształt muszelki, należy użyć kratki od piekarnika i zawiesić placki na dwóch pręcikach. Piec w 200 stopniach przez 15 minut, następnie jeszcze gorące wyciągnąć z piekarnika i ułożyć je w taki sposób, by przy stygnięciu się nie pozamykały, ponieważ później staną się twarde i chrupiące i przy nadziewaniu je połamiemy.

Szarpane mięso

Ten rodzaj mięsa jest popularny w Ameryce i często można je spotkać między innymi w Stanach Zjednoczonych oraz Meksyku. Nadają się nie tylko do wypełnienia tacosów, ale także na inne przekąski jak na kanapki, do burito, jako wypełnienie naleśników itp.

składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml rosołu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Mięso marynujemy w jednym kawałku w przyprawach, najlepiej przez całą noc ponieważ wtedy wszystkie smaki wnikną do środka. Wieprzowinę obtaczamy w wymieszanych ze sobą paprykach, soli, cukrze oraz musztardzie. Następnie obsmażamy z każdej strony. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, drobinę solimy, oraz dodajemy przecier i tymianek. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia, następnie układamy na niej mięso, wlewamy rosół, zakrywamy lub szczelnie zawijamy naczynie folią aluminiową i dusimy w 150 stopniach cztery godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do miski i widelcami rozdzielamy je na cienkie kawałki, następnie dodajemy do mięsa całą cebulką i polewamy sosem do czasu, aż mięso będzie soczyste i wchłonie większość płynu. Palce lizać!

Czym wypełnić tacosy

Oprócz mięsa, możemy przekąski wypełnić (podobnie jak w burgerach z proziaków) dosłownie wszystkim. Nadzienie zależy od naszych preferencji. U mnie zazwyczaj jest to:

  • czerwona cebula
  • kukurydza i/lub czerwona fasola
  • awokado
  • mango
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • słodki sos chilli

Dodatek do tacosów

Po za samymi tacosami jako dodatek robię salsy, przede wszystkim polecam dwie, które robię najczęściej.

Salsa z mango, która składa się z:

  • mango pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki pietruszki

Salsa z pomidorów:

  • szklanka pomidorów koktajlowych bez skórek, pokrojone na osiem części
  • 1/2 czerwonej cebuli w drobną kostkę
  • 2 łyżki pietruszki
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Salsy najlepiej przygotować trochę szybciej i przynajmniej godzinę schłodzić w lodówce.

Jestem przekonana, że takimi przystawkami zachwycisz swoich gości, którzy z pewnością na długo zapamiętają smak twoich domowych przekąsek. Dodatkowym plusem jest to, że bez wątpienia każdy przepis możesz dowolnie modyfikować i podawać wersję, którą najbardziej lubisz Ty lub Twoi bliscy. Smacznego i udanej zabawy 😉

1 Comment

Write A Comment