Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wprost uwielbiam spędzać przy nim długie godziny i cieszyć się z rozpoczynającym się dniem, dlatego przygotowałam post w którym przedstawiam kolejne trzy pożywne posiłki, które was zachwycą i sprawią, że dzień zacznie się pysznie 🙂 Przygotowanie ich wymaga chwili czasu, ale gwarantuję, że jest pysznie.

Puszyste drożdżowe naleśniki – klasyka inaczej

Moją pierwszą propozycją są naleśniki z serową masą. Przyznam się, że zawsze robię je na oko, ale ostatnim razem postarałam się zapisać proporcje. Takie śniadanie jest faworytem moich dzieci – zawsze chętnie po nie sięgają.

składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 50g świeżych drożdży
  • dwa jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i solą, następnie czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. Mleko mieszamy na gładką masę z jajkami i olejem, dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na zwykłe naleśniki. Dodajemy rozczyn. Nagrzewamy patelnię, ale nie bardzo mocno, ponieważ naleśniki muszą piec się wolniej. Należy też uważać, dlatego że są delikatniejsze od klasycznych. Najczęściej podaję je w wersji z białym serem, gdzie łączę 200 gram twarogu półtłustego z 1/2 szklanki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru. Opcjonalnie można dodać także rodzynki i/lub płatki migdałowe.

Naleśniki na śniadanie? Zawsze!

Śniadanie warzywne, czyli muffiny z sosem chrzanowym

A dla zwolenników warzyw i omletów na śniadanie, polecam przepyszne muffiny. Można je przygotować szybciej ze względu na to że smakują przepysznie na ciepło i na zimno. Najbardziej lubię je podawać z chrzanowo – majonezowym sosem, ale równie dobrze im z tzatzikami, lub sosem musztardowym. Z jednej porcji wychodzi 12 babeczek.

składniki muffinek:

  • 6 jaj
  • 1/2 cukinii
  • 1 duża marchew
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koperku

sos chrzanowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól

Cukinię należy obrać, zetrzeć na dużych oczkach, zasypać łyżeczką soli, zostawić na kilka minut aż puści sok, następnie sok odlać. Marchew i ziemniaki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić odrobinę, a następnie zeszklić. Pieczarki pokroić, dodać do cebuli, smażyć aż cała woda odparuje, na koniec doprawić solą i pieprzem. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać, dodać przyprawy, mąkę i warzywa. Ciasto wymieszać i wlać do formy na muffiny lub do papliotek, następnie piec w 180 stopniach przez 35 – 40 minut.

Składniki sosu wymieszać dokładnie. Przestudzone muffinki przełożyć na talerz, na każdą wylać łyżeczkę sosu i posypać koperkiem.

Dutch baby – pieczony naleśnik holenderski

Gdy tylko go zobaczyłam, zakochałam się, ponieważ po pierwsze: wygląda obłędnie (czego może nie widać na zdjęciach, dzień był ponury i aparat nie współpracował ze mną), po drugie: można go podać dosłownie ze wszystkim i po trzecie: jest idealny dla każdego. Delikatny środek, maślany smak, nie jest mocno słodki. Marzenie do porannej kawy. Początkowo zamierzałam przedstawić wersję z truskawkami, ale szpaki na babcinym ogródku pokrzyżowały mi plany, więc jest z prażonymi jabłkami.

składniki naleśnika dla 2 osób:

  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka cukru, lub cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • duże jabłko
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru pudru

Składniki naleśnika muszą być w temperaturze pokojowej, więc albo wyciągamy mleko i jajka szybciej, albo ogrzewamy je w ciepłej wodze. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, razem z naczyniem żaroodpornym lub patelnią, którą można wkładać do piekarnika. Klarujemy masło. Wszystkie składniki naleśnika blendujemy krótko na jednolitą masę. Do rozgrzanego naczynia wlewamy 2 łyżki masła i następnie powoli wlewamy ciasto. Pieczemy 20 minut. Do pozostałej części masła wrzucamy pokrojone w kostkę jabłko i podsmażamy chwilę razem z miodem, następnie dodajemy rodzynki, oraz opcjonalnie szczyptę cynamonu. Gotowy naleśnik urośnie po bokach i się zarumieni, środek pozostanie miękki i puszysty. We wgłębieniu układamy jabłka, posypujemy cukrem pudrem.

Write A Comment